Gisteren droomde ik over een strijkijzer. Ik droomde dat ik heel vroeg ’s ochtends - het was eigenlijk nog nacht - opstond om de strijkplank en het strijkijzer klaar te zetten. Toen alles in gereedheid stond, moest ik plots naar een receptie bij de buren. De buurman had promotie gemaakt. Toen ik terug thuis kwam, kwam er heel veel rook uit zowel het strijkijzer als het stopcontact. Ik trok de stekker uit, maar de rook bleef komen.
En toen ging het brandalarm af.
Niet in mijn droom. In ons appartement.
In tegenstelling tot een typisch brandalarm in België (of althans diegene die ik al gehoord heb), deed ons alarm meer dan enkel oorverdovend piepen. De beeps werden afgewisseld met een vrouwelijke computerstem die luid, duidelijk en mooi gearticuleerd het woord ‘fire’ uitsprak. We hoorden dus: beep – beep – beep – ‘FIRE’ – beep – beep – beep – ‘FIRE’ – beep – beep beep – ‘FIRE’ – beep – beep – beep … En dat zo luid dat je bloed er spontaan sneller van begint te stromen.
Enkele (oké, vele) jaren geleden, toen we op kot zaten in Camilo Torres, was een brandalarm de normaalste zaak van de wereld. Het ging bijna wekelijks af, dus we bleven gewoon rustig in de zetel zitten (zelfs toen er ècht brand bleek te zijn). Vannacht sprongen we echter meteen uit bed. Ik kan je verzekeren, wanneer een ‘stem van hierboven’ zegt dat het brandt in je huis, dan panikeer je toch wel even.
Het was 5 uur. Geen rook of vuur te zien. Toch het strijkijzer maar even gecheckt. Maar niets te bespeuren. Van slapen is natuurlijk niet veel meer in huis gekomen. De klusjesmannen zijn ondertussen een kijkje komen nemen en hebben voor de zekerheid de batterijen van de rookdetector vervangen, maar hadden geen flauw idee wat het alarm in gang gezet heeft. Misschien moet ik in het vervolg toch maar wat voorzichtiger zijn in mijn dromen…
Eigenlijk is het mijn weekje niet. Zaterdag gingen we naar de maart-editie van de ‘wine tastings’ in Uni Hills en ook daar kwam Murphy op bezoek. In het begin ging alles goed. We werden verwacht bij James en John, een sympathiek (maar enigszins speciaal) koppel. Hun huis is vlakbij, dus we konden te voet. Eryn en Zoe konden er deze keer niet bij zijn, maar Karl wel. Om 20u wandelden we samen richting James & John, met onze wijnglazen in een plastic zakje. We waren perfect voorbereid. De regels voor een wine tasting zijn immers de volgende:
- Je bevestigt op voorhand je komst.
- De wine tasting start om 19u30, maar je kan gerust ook wat later arriveren.
- Je brengt je eigen glas mee.
- Je brengt geen attentie mee voor het gastkoppel, maar zorgt dat je geld op zak hebt. In de loop van de avond wordt gezegd hoeveel de bijdrage voor die avond is (15 à 20 dollar) en die stop je ergens in een mandje.
- De wijnflessen worden ‘vermomd’ in bruine papieren zakken en krijgen een nummer. Iedereen krijgt een blad met een overzicht en korte beschrijving van de wijnen. Wie zin heeft, kan proberen te gokken welke fles bij welke naam/beschrijving hoort.
- Je bedient jezelf. Het gastkoppel zorgt voor enkele hapjes die verspreid in de ruimte staan (meestal kaas).
- Rond 22u30 volgt de ontknoping. Er wordt gestemd over wie welke wijn de lekkerste vond en in volgorde van populariteit worden de papieren zakken van de flessen verwijderd.
- De overschotten worden ofwel weggegeven, ofwel verloot in een soort tombola. De meeste mensen die een fles wijn in hun bezit krijgen, zetten die vervolgens gewoon weer op tafel om ze met de rest van de aanwezigen verder te ledigen.
Er was een divers publiek. Allerlei leeftijden en allerlei nationaliteiten. Tegen het einde van de avond hadden we een plaatsje in de zetel bemachtigd, waar het gezellig socializen was. Eén van de winnaars van de tombola was Ash, een Indische charmeur die blijkbaar 70 is maar er 55 uitziet. Rond 23u vond hij het tijd om naar huis te gaan en nam hij (wat nog resteerde van) zijn gewonnen fles van de salontafel. Vriendelijk als hij is, wou hij eerst nog iemands glas bijvullen. En dat ging fout.
Hij maakte een bruuske beweging met zijn arm en sloeg zo met de wijnfles tegen een glazen waterkan die op de tafel stond. Ik was de pechvogel die het dichtstbij zat. Overal gebroken glas, water en rode wijn. Ook op mijn schoenen. Het hele huis stond plots in rep en roer. Gelukkig was er geen ernstige schade en heb ik mijn schoenen kunnen redden door ze minutenlang onder de kraan te houden. Maar het feestje was min of meer ten einde. Karl wou naar huis en wij hadden beloofd mee te vertrekken. Het had de hele dag al geregend, maar we hadden geen paraplu meegebracht aangezien de regen ’s avonds was verminderd en we toch niet ver moesten wandelen. Op het moment dat we wouden vertrekken, regende het opnieuw harder. James wou ons nog even binnen houden, maar Karl wou duidelijk naar huis en zei dat wij als Europeanen wel aan wat regen gewend zijn. James keek vertwijfeld maar liet ons vertrekken. Na 20 meter waren we al volledig doorweekt. Dankuwel Karl.
Maar we vergeven het hem omdat hij zo’n aangenaam gezelschap is. Gisterenavond gingen we samen pizza eten voor de start van alweer een concert. Deze keer moesten we slechts twee nummers zingen en slaagde ik erin om effectief mee het podium op te stappen. Het was best leuk. Vooraleer wij aan de beurt waren, gaven nog 4 andere koren het beste van zichzelf. Wij sloten het concert af met ‘Ave maris stella’ en ‘War song’. Dat laatste is een bizar nummer in het Japans, begeleid door een taiko-drummer. Door het grote percentage Aziatische inwijkelingen (bijna 40% van de bevolking in Irvine) is dit soort Japanse drum hier een populair instrument. Ook in België vormt de taiko trouwens stilaan concurrentie voor de djembé. Een paar jaar geleden hanteerde ik zelf een week lang taiko-stokken tijdens een workshop in Hoepertingen. Je krijgt er behoorlijk wat blaren van op je handen, maar het is leuk om te doen.
Het concert duurde maar een uurtje, dus daarna was er nog veel tijd om op café te gaan. Het werd een gezellige avond.
Julie, Allison, Francis, Tyler, Dan, Helene |
Jackie en Karl |
Helene en wij |
Karl en Julie |
nogmaals Helene en wij |
Volgende week en de week erna gaan we nog wat van de omgeving genieten. Het is hier dan 'spring break' en dus een iets rustigere periode op het werk. We plannen een roadtrip, waarbij we omhoog zullen rijden langs de Californische kustlijn en vervolgens richting woestijn trekken. We brengen achteraf zeker verslag uit.